NEO – to seria najnowszych urządzeń wielofunkcyjnych firmy LAINOX, łącząca cechy użytkowe kilku urządzeń:
szybkoschładzarki
szybkozmrażarki
urządzenia do rozmrażania
urządzenia do garowania i rozrostu ciasta
urządzenia wolnego pieczenia
urządzenia do regeneracji
Dzięki swojemu różnorodnemu zastosowaniu idealnie nadają się do restauracji, cateringu, szpitali, stołówek itp.
Opis urządzenia:
FUNKCJA SZYBKOSCHŁADZARKI - proces ten powoduje szybkie obniżenie temperatury wnętrza produktu do +3°C, zmniejsza naturalne parowanie przy zachowaniu wilgotności i zapobiega namnażaniu się bakterii po gotowaniu/pieczeniu. Funkcja schładzania do temperatury dodatniej umożliwia planowanie przygotowania potraw z wyprzedzeniem, zwiększenie wydajności, zachowanie niezmienionego smaku, barwy, zapachu i gramatury oraz eliminuje ryzyko skażenia czy ogranicza ilość odpadów żywnościowych.
FUNKCJA SZYBKOZMRAŻARKI - proces ten umożliwia szybkie obniżenie temperatury we wnętrzu produktu do -18°C przy zachowaniu niezmienionej struktury i konsystencji produktu. Schładzanie do temperatury ujemnej daje możliwość serwo- wania produktów świeżych, dojrzałych nawet poza sezonem ich występowania. Dzięki przepływowi powietrza o tempera- turze -40°C właściwości świeżego produktu można zachować w czasie.
FUNKCJA ROZMRAŻANIA - kontrola nad procesem rozmrażania produktu oznacza za- chowanie niezmienionych właściwości produktów i optymalizację zapasów, redukując tym samym ilość odpadów. Rozmrażanie odbywa się w warunkach maksymalnego bezpieczeństwa żywności, poprzez wolną reabsorpcję mikrokryształków wody w żywności. Jest to idealny cykl dla produktów serwowanych na surowo lub na zimno, np. ryb albo pieczywa, ponieważ nie uszkadza ich struktury molekularnej.
FUNKCJA GAROWANIA - zapewnienie elastyczności produkcji „JUST IN TIME”, czy- li na czas, to najlepszy sposób na optymalizację zasobów, zarządzanie czasem pracy restauracji podczas i poza godzinami szczytu. Garowanie można ustawić bezpośrednio albo zaprogramować: wystarczy przygotować, pozostawić do wyrośnięcia, zatrzymać rozrost i wybrać program fazy pieczenia. Pozwoli to dokładnie sterować wilgotnością i uzyskać idealne rezultaty.
FUNKCJA WOLNEGO PIECZENIA - sterowanie temperaturą i utrzymywanie jej w wyznaczonym zakresie wartości umożliwia przygotowanie żywności w sposób gwarantujący nie tylko aromat i smak, ale także wilgotność i miękkość potraw. Jest to funkcja idealna do podtrzymania temperatury żywności w trakcie obsługi, co pozwala usprawnić przygotowanie potraw i ich serwowanie.
FUNKCJA PODTRZYMYWANIA TEMPERATURY - urządzenie Neo można łatwo przekształcić w szafę podtrzymującą temperaturę gotowych potraw, która w połączeniu z piecem konwekcyjno-parowym Lainox Naboo zapewnia doskonałe przygotowanie i serwowanie potraw.
Wyposażona w sondę igłową ogrzewaną, prowadnice na pojemniki i gniazdo USB
Parametry techniczne:
pojemność: 9x GN 1/1
odległość między półkami: 60 mm
wymiary: 790x820x(H)1320 mm
schładzanie szokowe: +90 / +3°C
głębokie mrożenie: +90 / -18°C
wydajność na cyk:l +90 / +3°C – 25 kg, +90 / -18°C – 16 kg
Korzystanie ze strony oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, niektóre mogą być już zapisane w przeglądarce. Więcej informacji można znaleźć w polityce prywatności.