Piec Neapolis 510 °C zaprojektowany przez włoską firmę Moretti Forni to najmocniejszy piec elektryczny na świecie. Wyjątkowe narzędzie do pieczenia z nowoczesnym wzornictwem, które nawiązuje do tradycji. Jest to również pierwszy na rynku piec elektryczny o cechach pieca opalanego drewnem. Urządzenie to łączy w sobie wieki doświadczeń i umiejętności, które sprawiają, że pizza neapolitańska jest znanym na całym świecie stylu życia i żywności.
Aby chronić środowisko i ograniczyć zużycie energii, przy produkcji pieca zastosowano najlepsze materiały i innowacyjną technologię. Piece Neapolis wyposażone są w oprogramowanie sterujące maksymalną mocą 14,7 kW. Dzięki takiemu rozwiązaniu możliwe jest osiągnięcie najwyższej temperatury roboczej w zaledwie 1 godzinę i 45 minut, a także utrzymanie zużycia energii na minimalnym poziomie zaledwie 6,5 kW/h. Materiały izolacyjne, stylowe wykończenia ze stali nierdzewnej, otwór wykonany z wytrzymałego żeliwa, okap z czarnej stali, płyta szamotowa z gliny biscotto di Sorrento i zoptymalizowane elementy grzewcze to szczegóły decydujące o tym, że Neapolis to piec niedościgniony.
Doświadczenie marki Moretti Forni pozwoliło skonstruować piec elektryczny, który jako jedyny w swojej kategorii osiąga najwyższą możliwą temperaturę 510 °C. Urządzenie umożliwia wypieczenie neapolitańskiej pizzy w niecałą minutę. Bez względu na to, czy w efekcie ma powstać pizza tradycyjna, czy krojona, z cienką skórką, na puszystym lub chrupkim cieście, piec Neapolis daje moc niezbędną do osiągnięcia wymarzonego rezultatu.
Wszystkie rodzaje pizzy z idealnym efektem końcowym za każdym razem, dlatego piec Neapolis to idealna pomoc w pizzerii, która zapewni wysoką moc, niezawodność i precyzję. Sterowanie mocą odbywa się za pomocą wyświetlacza elektronicznego, co oznacza, że można ustawić temperaturę zgodnie z wymogami i utrzymać ją przez wymagany czas, bez żadnych problemów. Połączenie rzemieślniczych umiejętności oraz inteligentnego sterowania wraz z opatentowanymi blachami oznacza, że można utrzymać idealną wilgotność do przygotowywania i wypiekania pizzy bez przerw.
KOMORA PIECZENIA
- Ogniotrwała komora pieczenia, wyłożona w całości specjalnym kamieniem szamotowym.
- Góra komory ze specjalnej płyty szamotowej typu „BISCUIT”(biskwitowej) o grubości 55 mm. Płyta wypalana w temperaturze 1200˚C, z dużą ilością drobnych porów, dzięki którym równomiernie się nagrzewa, długo utrzymuje ciepło i równomiernie je oddaje do komory pieczenia Dzięki temu, że BISOIT leży na szamocie, temperatura jest lepiej rozprowadzana, a pizza się nie przypala. Można piec w każdym miejscu komory, a efekt będzie identyczny.
- U góry w komorze znajduje się dodatkowo opuszczany przy pomocy łopaty do pizzy DEFLEKTOR, który zatrzymuje gorące powietrze w komorze. Wpływa na oszczędność energii. Jest to OPATENTOWANA TECHNOLOGIA MORETTI dostępna tylko w Piecu NEAPOLIS. DEFLEKTOR reguluje także ilość wilgoci w komorze: DEFLEKTOR uniesiony – pizza bardziej krucha, DEFLEKTOR opuszczony – pizza bardziej wilgotna-miękka.
- Górne oraz dolne grzałki wykonane ze specjalnego drutu o zoptymalizowanym bilansie cieplnym umieszczone wewnątrz kamienia szamotowego bezpośrednio go nagrzewają bez zbędnych strat energetycznych i cieplnych.
- Podwójna i o wysokiej gęstości izolacja komory, zapobiega nadmiernemu nagrzewaniu się obudowy zewnętrznej.
- Izolacja z przegrodami termicznymi w technologii COOL AROUND. Izolacja ta składa się z następujących warstw: – pierwsza warstwa IZOLACJA, – druga warstwa przerwa powietrzna, – trzecia warstwa ponownie IZOLACJA.
- Halogenowe oświetlenie komory, odporne na wysoką temperaturę jest tak usytuowane, że nie przeszkadza w codziennej pracy.
OBUDOWA ZEWNĘTRZNA
- Obudowa wykończona w stylu postindustrialnym nadaje wyjątkowego charakteru każdemu pomieszczeniu – został zaprojektowany tak, aby mógł zostać wyeksponowany w sali obsługi gości.
- Wykonana ze stali pokrytej farbą epoksydową w wysokiej temperaturze, gwarantującej dobre przyleganie do stali oraz zachowanie wysokiej jakości przez wiele lat.
- Panel przedni pokryty specjalną powłoka FOSSILE robiącą wrażenie trójwymiarowości.
- Otwór komory pieca wykonany ze zdobionego żeliwa.
- Blat pod otworem komory wykonany z czarnego granitu o wymiarach 1084x330 mm – tworzy on przerwę termiczną.
- Zintegrowany z piecem okap w charakterystycznym kształcie i stylu neapolitańskim.
- Cylindryczny kanał spalinowy w czarnej obudowie ze stali nierdzewnej, ø200 mm.
- Zasłaniany przedni, cyfrowy panel sterowania.
WYPOSAŻENIE STANDARDOWE
- Specjalna izolowana pokrywa z nienagrzewającym się uchwytem zamykająca wejście do komory.
- Wewnętrzna ościeżnica wejścia do komory wykonana ze stali nierdzewnej.
- Timer umożliwiający automatyczne załączanie pieca o wyznaczonej porze (np. przez przyjściem personelu, tak, aby piec był gotowy do pracy od pierwszej minuty otwarcia lokalu).
- ECO-STAND BY TECHNOLOGY® zmniejszający zużycie energii elektrycznej w czasie przerw w pracy.
- Możliwość zapisania 20 programów pieczenia.
- Wstępnie zapisane programy: wzrost temperatury, ustawienie średnie, ustawienie maksymalne, ustawienie parametrów w czasie czyszczenia.
- Termostat bezpieczeństwa.
PANEL STEROWANIA
- Maksymalna temperatura 510˚C.
- Elektroniczna regulacja temperatury niezależna dla dołu oraz góry komory.
- Termostat do monitorowania temperatury.
- Przedni panel z termometrami cyfrowymi chroniony zasuwą.
GAROWNIA
- Zasilanie 230V 1N.
- Moc maksymalna 1,5 kW.
- Średnia pobierana moc 0,8 kWh.
- Ukryte kółka obrotowe.
- Dodatkowe prowanice na blachy.
Parametry techniczne:
- wymiary: wysokość zewnętrzna (A) 1995 mm, głębokość zewnętrzna (B) 1786 mm, szerokość zewnętrzna (C) 1084 mm, szerokość komory pieczenia (D) 750 mm
- waga: 252 kg
- powierzchnia pieczenia: 0,84 m2
- całkowita wydajność przy ø 330 mm pizzy: 6 szt.
- zasilanie i moc: standard 400 V/3 N, na zamówienie 230 V
- częstotliwość: 50-60 Hz
- moc maksymalna: 14,7 kW
- średnia pobierana moc: 6,5 kW/h