NEO – to seria najnowszych urządzeń wielofunkcyjnych firmy LAINOX, łącząca cechy użytkowe kilku urządzeń:
- szybkoschładzarki
- szybkozmrażarki
- urządzenia do rozmrażania
- urządzenia do garowania i rozrostu ciasta
- urządzenia wolnego pieczenia
- urządzenia do regeneracji
- Dzięki swojemu różnorodnemu zastosowaniu idealnie nadają się do restauracji, cateringu, szpitali, stołówek itp.
Opis urządzenia:
- FUNKCJA SZYBKOSCHŁADZARKI - proces ten powoduje szybkie obniżenie temperatury wnętrza produktu do +3°C, zmniejsza naturalne parowanie przy zachowaniu wilgotności i zapobiega namnażaniu się bakterii po gotowaniu/pieczeniu. Funkcja schładzania do temperatury dodatniej umożliwia planowanie przygotowania potraw z wyprzedzeniem, zwiększenie wydajności, zachowanie niezmienionego smaku, barwy, zapachu i gramatury oraz eliminuje ryzyko skażenia czy ogranicza ilość odpadów żywnościowych.
- FUNKCJA SZYBKOZMRAŻARKI - proces ten umożliwia szybkie obniżenie temperatury we wnętrzu produktu do -18°C przy zachowaniu niezmienionej struktury i konsystencji produktu. Schładzanie do temperatury ujemnej daje możliwość serwo- wania produktów świeżych, dojrzałych nawet poza sezonem ich występowania. Dzięki przepływowi powietrza o tempera- turze -40°C właściwości świeżego produktu można zachować w czasie.
- FUNKCJA ROZMRAŻANIA - kontrola nad procesem rozmrażania produktu oznacza za- chowanie niezmienionych właściwości produktów i optymalizację zapasów, redukując tym samym ilość odpadów. Rozmrażanie odbywa się w warunkach maksymalnego bezpieczeństwa żywności, poprzez wolną reabsorpcję mikrokryształków wody w żywności. Jest to idealny cykl dla produktów serwowanych na surowo lub na zimno, np. ryb albo pieczywa, ponieważ nie uszkadza ich struktury molekularnej.
- FUNKCJA GAROWANIA - zapewnienie elastyczności produkcji „JUST IN TIME”, czy- li na czas, to najlepszy sposób na optymalizację zasobów, zarządzanie czasem pracy restauracji podczas i poza godzinami szczytu. Garowanie można ustawić bezpośrednio albo zaprogramować: wystarczy przygotować, pozostawić do wyrośnięcia, zatrzymać rozrost i wybrać program fazy pieczenia. Pozwoli to dokładnie sterować wilgotnością i uzyskać idealne rezultaty.
- FUNKCJA WOLNEGO PIECZENIA - sterowanie temperaturą i utrzymywanie jej w wyznaczonym zakresie wartości umożliwia przygotowanie żywności w sposób gwarantujący nie tylko aromat i smak, ale także wilgotność i miękkość potraw. Jest to funkcja idealna do podtrzymania temperatury żywności w trakcie obsługi, co pozwala usprawnić przygotowanie potraw i ich serwowanie.
- FUNKCJA PODTRZYMYWANIA TEMPERATURY - urządzenie Neo można łatwo przekształcić w szafę podtrzymującą temperaturę gotowych potraw, która w połączeniu z piecem konwekcyjno-parowym Lainox Naboo zapewnia doskonałe przygotowanie i serwowanie potraw.
- Wyposażona w sondę igłową ogrzewaną, prowadnice na pojemniki i gniazdo USB
Parametry techniczne:
- pojemność: 40x GN 1/1 lub 20x GN 2/1
- wymiary: 1600x1350x(H)2430 mm
- schładzanie szokowe: +90 / +3°C
- głębokie mrożenie: +90 / -18°C
- wydajność na cyk:l +90 / +3°C – 210 kg, +90 / -18°C – 135 kg
- moc chłodzenia: 13,3 kW
- moc podgrzewania: 4,8 kW
- zużycie energii: chłodzenie – 13,3 kW
- napięcie: 400 V
Akcesoria:
- SXM Zdejmowany sterylizator STERILOX
- KKS202 Dodatkowy wózek wjazdowy 20x GN 2/1