Profesjonalna schładzarka szokowa marki Grafen.
Schładzanie lub zmrażanie szokowe to najlepszy, naturalny sposób przedłużania trwałości i utrzymania świeżości artykułów spożywczych. Obudowa zewnętrzna oraz komora wewnętrzna wykonane zostały z wysokogatunkowej stali nierdzewnej Komora wewnętrzna z zaokrąglonymi narożnikami ułatwiającymi czyszczenie Komora z prowadnicami na GN 1/1 i blachy piekarnicze 600x400 mm.
Cechy:
MINIMALNA UTRATA WILGOTNOŚCI
Proces szybkiego schładzania i zamrażania zatrzymuje naturalną wilgotność we wnętrzu potraw i zapobiega ich wysuszeniu.Prawidłowy zapach i smak potraw nierozerwalnie połączony jest z ich stopniem wilgotności.
BOGATSZE MENU DLA KONSUMENTA
Im dłuższy okres trwałości żywności schłodzonej szokowo tym większa paleta oferowanych dań w karcie, bez ponoszenia dodatkowych kosztów na zwiększone zakupy surowców i komplikowania organizacji pracy w kuchni. OSZCZĘDNOŚĆ CZASU DO 30% Dzięki dłuższemu terminowi trwałości możliwe jest lepsze zaplanowanie prac w kuchni i przygotowanie większej ilości posiłków oraz półproduktów bez konieczności powtarzania tych czynności każdego dnia.
REDUKCJA ILOŚCI ODPADÓW
Bezpośrednio po obróbce termicznej dania tracą na wadze poprzez parowanie. Cykl szybkiego schładzania i zamrażania zatrzymuje ten proces. Jeśli gotowe produkty spożywcze sprzedawane są na wagę, przychody mogą dzięki temu wzrosnąć o 7%.
OSZCZĘDNOŚCI PRZY ZAKUPACH
Stosowanie szybkiego zamrażania potraw pozwala wydłużyć okres przechowywania produktów sezonowych bez zmian ich pierwotnych cech (smak, wygląd, kolor, wartości odżywcze). Korzystanie z nich jest możliwe gdy konkurencja nie jest w stanie ich oferować lub gdy ceny rynkowe stają się zbyt wysokie.
REDUKCJA NAMNAŻANIA SIĘ BAKTERII
Proliferacja – czyli znaczący wzrost ilości populacji bakterii – osiąga swoje maksimum w temperaturze 10°C do 65°C. W temperaturze 37°C ilość bakterii podwaja się co 20 minut. Dlatego tak ważnym jest szybkie schłodzenie potraw zaraz po ich ugotowaniu do bezpiecznej temperatury 3°C. Nie osiągniemy tego pozostawiając potrawy na blacie stołu lub umieszczają je w lodówce czy zamrażarce. Szybkoschładzarki i szybkozmrażarki fi rmy Grafen pomogą w utrzymaniu tego rygorystycznego przepisu sanitarno-epidemiologicznego schładzając gorące potrawy do temperatury 3°C w maksymalnie 90 minut (zgodnie z normami HACCP).
ZGODNOŚĆ Z NORMAMI HACCP
Szybkoschładzarki i szybkozmrażarki poprawiają bezpieczeństwo sanitarno-epidemilogiczne we wszystkich rodzajach zakładów gastronomicznych i wpływają na wzrost jakości życia społeczeństwa.
SZYBKIE SCHŁADZANIE (BLAST CHILLING) OD +90°C DO +3°C
Wszystkie posiłki przygotowywane i pozostawione do ostygnięcia powoli tracą najlepsze cechy czyli smak, kolor, konsystencję i wartości odżywcze. Szybkoschładzarki Grafen pozwalają obniżyć temperaturę przygotowanej żywności do bezpiecznej pod względem sanitarno-epidemilogicznej wartości +3°C. Odpowiednia szybkość schładzania jest niezbędna ponieważ pozwala na redukcję szybkiego namnażania się bakterii (proliferacji), co jest bardzo ważne podczas przechodzenia przez zakres temperatury niebezpiecznej, który wynosi od +65°C do 10°C. Wynikiem końcowym prawidłowo zakończonego procesu szybkiego schładzania jest zachowanie jakości, koloru i zapachu żywności oraz wydłużenie okresu przechowywania.
SZYBKIE ZMRAŻANIE (BLAST FREEZING) OD +90°C DO -18°
Proces szybkiego zmrażanie pozwala na przechowywanie żywności przez wiele miesięcy. Dzięki bardzo wydajnemu systemowi chłodzenia szybkozamrażarek Grafen i wdmuchiwaniu powietrza o temp. -40°C do komory urządzenia, temperatura rdzenia produktów spożywczych spada szybko do -18°C. Dzięki temu unika się procesu krystalizacji cząsteczek wody, który przy długim zamrażaniu powoduje niszczenie struktury produktu. Produkty zamrażane szokowo zachowują wszystkie pierwotne właściwości czyli smak, kolor, konsystencję i wartości odżywcze.
PARAMETRY TECHNICZNE: